35 kişi ömrünü kaybetmişti! Türkiye’yi yasa boğan olayda yeni gelişme

Tohumhane

Global Mod
Global Mod
Türkiye, dün yaşanan trafik kazalarıyla sarsıldı. ‘te 15 kişinin hayatını yitirdiği katliam üzere kazayla birlikte akşam saatlerinde Mardin’in Derik ilçesinde meydana gelen ve 20 kişinin hayatını kaybettiği kaza herkesi yasa boğdu. Kazaların akabinde 3 kişi tutuklandı.

Mardin’in Derik ilçesi Üçyol mevkisinde dün bir tırın da karıştığı ölümlü kazaya müdahale edenlere, freni patlayan tırın çarptığı kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor. Kazanın akabinde yaralanan ve gözaltına alınan tır sürücülerinin emniyetteki süreçleri tamamlandı. İki şoför, SEGBİS ile bağlandıkları Derik Sulh Ceza Hakimliğince “Taksirle birden çok kişinin vefatına ve faydalanmasına niye olma” kabahatinden tutuklandı.

GAZİANTEP’TEKİ KAZA: 15 KİŞİ HAYATINI YİTİRDİ

Gaziantep-Nizip otoyolunun 18’inci kilometresinde dün saat 11.00 sıralarında denetimden çıkan araba dere yatağına devrildi. Yoldan geçen şoförlerin ihbarı üzerine kaza yerine itfaiye ve sıhhat takımları sevk edildi. Bu sırada Şanlıurfa’ya giden İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirleri de kazayı görür görmez durup olay yerine gitti. Grupların kurtarma çalışması sürerken, kaza yerine yaklaşık 200 metre aralıkta yolcu otobüsü devrildi. Yan yatan otobüs sürüklenerek itfaiye aracı ile ambulans ve bu sırada bölgede bulunan takımlar ile vatandaşlara çarptı.

Feci kazada 3 sıhhat vazifelisi, 3 itfaiye eri ve muhabirler Muhammed Abdulkadir Esen ile Umut Yakup Tanrıöver dahil 15 kişi hayatını yitirdi, 31 kişi de yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan 9’unun durumunun ağır olduğu, 12 kişinin de taburcu edildiği belirtildi. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca da Twitter’dan “Yaralı sayısı toplam 31 olmuştur. 9’unun durumu maalesef ağır, bir kişi ameliyata alındı. Yaralılarımızın tedavisi için bütün imkanlar seferber edilmiştir“ dedi.

İŞTE OTOBÜS SÜRÜCÜSÜNÜN BİRİNCİ İFADESİ

Gaziantep’teki kaza ile ilgili soruşturma epey taraflı sürdürülüyor. 3 savcının gorevlendirildiği soruşturmada, tedavisinin akabinde gözaltına alınan otobüs sürücüsü Abdulkadir M.’nin birinci tabiri ortaya çıktı.

İlçe Jandarma Komutanlığı’nda sorgusu süren otobüs sürücüsü, seyir sırasında 400-500 metre arada emniyet şeridindeki takımları gördüğünü belirterek, “Otoyolda kaza vardı, kalabalık bir takım bulunuyordu. O sırada ne olduğunu anlayamadım. Bir anda otobüsün direksiyon hakimiyetini kaybettim. Toparlamak için hareket yapmaya başladım lakin kurtaramadım ve otobüs devrildi. çabucak sonrasında sürüklenmeye başladım, daha sonrasını hatırlamıyorum. Kazaya niye olduğum için fazlaca pişmanım” dediği öğrenildi.

Kazaya ait incelemelerin gelecek hafta ortasında tamamlanacağı açıklandı. Ayrıyeten yola dökülen bir sıvının otobüsün kaymasına niye olduğuna yönelik tezlerin araştırıldığı fakat şu ana kadar bu tarafta bulguya rastlanılmadığı öğrenildi.

SAVCILIKTAKİ SÖZÜ: “FRENE BASIP BASMADIĞIMI HATIRLAMIYORUM”

Soruşturma kapsamında savcılıkta tabir veren otobüs sürücüsü A.M, yaklaşık 5 yıldır otobüs sürücülüğü yaptığını söylemiş oldu.

İstanbul’dan 19 Ağustos 2022 Cuma günü saat 19.00 sıralarında hareket ettikleriotobüs ile Diyarbakır’a seyir halinde olduklarını, otobüsü öteki sürücü arkadaşı V.Ö. ile kullandığını anlatan A.M, şöyleki devam etti:

“Saat 10.00-11.00 sıralarında Nizip’te bir tesiste tekrar mola verdik. Mola esnasında otobüsün sürücü koltuğuna geçtim. V.Ö. ise bir daha istirahate ayrıldı. Tam bilememekle birlikte 100-110 kilometre süratle seyir halindeydim. Tüm seyahat esnasında yanımızda muavinimiz B. bulunmaktaydı. B. de orta ara istirahate çekildi fakat en son tesislerde o da benimle birlikte uyanıktı. Ben otobüs sürüşünü yaptığım sırada muavinimiz B. de anımsadığım kadarıyla yolcularımızla ilgileniyordu. bu türlü yaklaşık 15 kilometre ilerledikten daha sonra bir kaza olduğunu gördüm. Yol üzerinde modelini anımsayamadığım 3-4 araba, bir itfaiye aracı, bir ambulans vardı. Anladığım kadarıyla bir kaza olmuştu fakat kaza aracını ve kazayı tam anımsayamıyorum.”

Emniyet şeridinin çabucak yanında bulunan birinci sağ şeritte ilerlediğini anlatan M.A, şunları kaydetti:

“Tahminen 20-30 metre kala önümde kaza yapan araçları, ambulansı ve itfaiye aracını fark ettim. Bu araçları 20-30 metre kala görmüş olma sebebimi şu an açıklayamıyorum. Fakat yol biraz virajlıydı ve gittiğim şeritte yavaşça zirvelik vardı. Tahminen de bu niçinle araçları ve kazayı görmemiş olabilirim. Fakat uykulu değildim ve yolda hatırladığım kadarıyla ihtar levhası ve reflektör bulunmamaktaydı. Kelam konusu araçları gördükten daha sonra frene basıp basmadığımı hatırlamıyorum. Zira fren aralığında değildim. Frene bassam da otobüs durmayacaktı. Bu niçinle direksiyonu sola kırmayı tercih ettim. Tahminen bu türlü kazadan kaçış ihtimalimiz olacaktı. çabucak sonrasında otobüs rastgele bir araca itfaiyeye ya da ambulansa çarptı mı hatırlamıyorum. En son baktığımda otobüsün yan yatmış olduğunu gördüm. Gerçekleşen kaza ve vefat eden ile yaralanan insanlardan ötürü epey üzgünüm. Yaşanılan olayın gerçekleşmesinden ise kendimin ölmesini tercih ederdim.”

Şoför A.M, kazaya mahzur olamadığı için fazlaca pişman olduğunu da belirtti.

OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ TUTUKLANDI

Sorgu için İlçe Jandarma Komutanlığına gönderildi sürücü A.M, ondan sonrasında nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Zanlı, nöbetçi hakimlikçe “taksirle birden çok kişinin vefatına ve faydalanmasına niçiniyet vermek” cürmünden tutuklandı.

GAZİANTEP’TEKİ KAZADA YARALANANLARDAN 16’SI TABURCU EDİLDİ, 5’İ AĞIR 13 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Gaziantep Valiliği, dün Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Nizip kısmında 15 kişinin öldüğü trafik kazasında yaralanan 16 kişinin taburcu edildiğini, 5’i ağır 13 kişinin tedavilerinin sürdüğünü bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamaya bakılırsa, Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu’nun Nizip kısmında kaza yapan bir araca müdahale için güvenlik şeridinde bulunan takıma ve araçlara, kaza yerinden 150 metre geride devrilen ve kayan yolcu otobüsünün çarpmasıyla ilgili soruşturma sürüyor.

Kazada yaralanan ve kentteki çeşitli hastanelere kaldırılan yaralılardan 16’sı tedavilerinin akabinde taburcu edildi.

Diğer yaralıların hastanedeki tedavilerinin sürdüğü aktarılan açıklamada, “Halen hastanede yatan 13 vatandaşımız var. 5 hastanın durumu, ciddiyetini koruyor.” sözleri kullanıldı.

MARDİN’DE KAZAYA MÜDAHALE EDENLERE TIR ÇARPTI: 20 ÖLÜ

Gaziantep’teki kazanın bir gibisi saatler daha sonra Mardin’in Derik ilçesinde meydana geldi. Saat 17.00 sıralarında freni boşalan gübre yüklü TIR, 2 araca çarparak devrildi. İhbar üzerine olay yerine sıhhat, itfaiye, jandarma ve polis takımları sevk edildi.

Çevredeki vatandaşlar da kaza yerinde toplandı. Takımların çalışmasının sürdüğü sırada gübre yüklü bir öteki TIR, süratle kalabalığın ortasına daldı. Kaza yerinde bulunanlar panik ve dehşet ortasında kaçmaya çalışırken, TIR bir apartmana çarparak durabildi.

Can pazarının yaşandığı kazada ortalarında çocukların da olduğu 20 kişi hayatını yitirdi, 26 kişi de yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla etraftaki hastanelere gdolayıldü. Feci kazanın akabinde soruşturma başlatıldı.