Çeçen muhaliflere suikast davasında değerli gelişme: 6 sanığa tahliye

Tohumhane

Global Mod
Global Mod
İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya, tutuklu sanıklar Bislan Rasaev, Abdula Abdulaev, Adlanbek Abdulmuslımov, Amır Yusupov, Ihor Yefrım, Ravshan Akhmedov, Saıd Magamed Abdulaev ve Shokhrukh Akhmedov getirildi. Sanık avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan Abdula Abdulaev, 2011 yılından bugüne Türkiye’de yaşadığını söyleyerek, “Evimize polisler geldi ve suçlamalarda bulundular. Suçlamalarla ilgim yok. Burada bulunan sanıkların hiç birini tanımam, görmedim de. Suçlamalar utanç verici, olayları anlamaya çalışıyorum ancak anlayamıyorum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi.

“ARKADAŞIMIN KONUTUNA YEMEĞE GİDİNCE HATALI OLDUM”

Türkiye’ye tatil için geldiğini anlatan Adlanbek Abdulmuslımov, arkadaşının meskenine yemeğe gittiği için hatalı olduğunu ileri sürdü. Abdulmuslımov, “Türkiye’ye konuk olarak geldim. Kaldığım otelin spor salonu vardı. Spora ilgim olduğu için daima oraya gidiyordum. Azerbaycanlı bir arkadaşım meskenine yemeğe çağırdı. Yemekte spor salonunda tanıştığım Ihor Yefrım de vardı. Ihor’la spor salonunda tanışmıştık. daha sonrasında birlikte yaşamaya başladık bir süre. Telefonumda ele geçirilen insan öldürme görüntülerini arkadaşım göndermişti. Görüntülerin benimle alakası yoktur. Arkadaşımın konutuna yemeğe gittim. Yemeğe gitmesem burada olmazdım. Yemeğe gitmem beni hatalı yaptı” diye konuştu.

“ÖRGÜTE DE DEVLETE DE ÇALIŞMIYORUM”

Sanık Amır Yusupov savunmasında, “İlk başta beni gözaltına aldıklarında silah ve terör cürümleri olarak söylemiş olduler. Savcıya geldiğimizde belgede casusluk kabahati vardı. Beni alırken örgüt yazıyordu hangi kabahatten yargılanıyorum anlamadım. Olayla ilgim yok. Ne anlatacağımı bilmiyorum. hiç bir biçimde örgüt ve devlete çalışmıyorum. Çalışmadım. Hangi ülkeye gitsem resmi olarak kaldım. Türkiye’de de resmi olarak kaldım. 6 aydır tutukluyum. Suçlamalarla münasebetim yoktur. Tahliyemi talep ediyorum.” halinde konuştu.

TAHLİYELERİNİ TALEP ETTİLER

Tutuklu öbür sanıklar da suçlamaları kabul etmediklerini söyleyerek, tahliyelerini talep etti. Duruşmada görüşünü açıklayan savcı, sanıklar Bislan Rasaev ile Abdula Abdulaev’in tutukluluk hallerinin devamına, öbür sanıkların ise tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

6 SANIĞA TAHLİYE KARARI

Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Bislan Rasaev ve Abdula Abdulaev’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Başka tutuklu sanıklar Adlanbek Abdulmuslımov, Amır Yusupov, Ihor Yefrım, Ravshan Akhmedov, Saıd Magamed Abdulaev ve Shokhrukh Akhmedov’un ise tahliyesine karar verildi.

“İŞ İNSANI ÜZERE DAVRANIP CASUSLUK YAPTILAR”

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca hazırlanan iddianamede, Türkiye’de Rusya karşısı Çeçenler, izlendiklerini ortaya çıkarmak için bir Telegram kümesi kurduğu, şüphelilerden Çeçen kökenli Rus vatandaşı Bislan Rasaev’in de bu kümesi takip ettiği açıklandı. Kuşkulu Rasaev’in İstanbul’daki muhalif Çeçenlere yönelik aksiyon yapmayı planladığı anlatılan iddianamede, Türkiye’deki seyahatlerinde silahlı muhafaza olarak Amir Yusupov’un ve Ravshan Akhmedov’un da eşlik ettiği tespit edildi.

İddianamede kuşkulu Rasaev’in, yasadışı silah ticareti yaptığı tez edilen Ebubekir kod isimli kuşkulu Abdula Abdulaev aracılığıyla silah ve mühimmat temin etmeyi planladığı kaydedildi. İddianamede, “Abdulhakim” isimli Çeçen muhalif başkanının gaye durumunda olduğu, Bislan Rasaev’in Çeçenistan idaresinde bulunan devlet nazaranvlisi ve milletvekili olan Adam Delimkhanov ve güdümündeki Kazbek Dukuzov ile irtibatlı olduğu tabir edildi.

Şüphelilerin adreslerindeki aramalarda ele geçirilen lazerli, susturucu tertibatlı ve aralık ölçer özellikleri olan dürbünlü silahların maksat şahısları takip etmeye ve emele uygun nitelikte ve özellikte silahlar olduğu, bu silahlardan birinin Abdula Abdulaev’in adresinde yapılan aramada tavanda bilinmeyen bir bölmede ele geçirildiği kaydedildi.

Şüphelilerin dijital gereçlerinde hayli sayıda yabancı asıllı pasaport ayrıntılarını içeren görsellerin bulunduğu açıklandı. Genel prestijiyle iş insanı olduklarını söz eden şüphelilerin bu görseller hakkında, işleriyle bağdaşmayan açıklamalarda bulundukları, niye Türkiye’de bulunduklarını ve gerçekte ne iş yaptıklarını izah edemedikleri aktarıldı.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, ticaretle uğraşan iş adamları üzere hareket ederek Türkiye’de yaşayan muhalif Çeçen vatandaşları takip etmek, bu bireyler hakkında özel hayatlarının kapalılığını de ihlal ederek araştırmalar yapıp bilgi ve doküman toplayarak casusluk faaliyeti yürüttükleri anlatıldı. İddianamede, şüpheliler hakkında “Devletin Zımnî Kalması Gereken ayrıntılarını Siyasal yahut Askeri Casusluk Emeliyle Temin Etme” cürmünden 15 yıldan 20 yıla kadar mahpusları istendi. Kuşkulu Abdula Abdulaev için “6136 Sayılı Kanuna Muhalefet”, “Resmi Dokümanda Sahtecilik” kabahatlerinden da toplam 3 yıldan 8 yıla kadar mahpus, Bislan Rasaev ve Ravshan Akhmedov için ayrıyeten “6136 Sayılı Kanuna Muhalefet” hatasından 1 yıldan 3 yıla kadar mahpus talep edildi.