Öğrenciler okumaya değil hayatta kalmaya çalışıyor

Tohumhane

Global Mod
Global Mod
SACİDE DEMİR

Ekonomik kriz derinleşirken bu durumdan en epeyce etkilenen kesitlerden biri de öğrenciler. Aldıkları burs, kredi ve ailelerinin kısıtlı takviyesiyle okumaya çalışan üniversite öğrencileri beslenemediklerini, toplumsal hayatlarını büsbütün kısıtladıklarını, ulaşıma gelen artırımlarla birlikte tatilde ailelerinin yanına gidemediklerini söylemiş oldu. Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ilişkin bir yurtta kaldığını belirten Türk Alman Üniversitesi İşletme kısmı öğrencisi Alperen Erçakır, barınmaya aylık 450 lira ulaşıma da abonman ve minibüs dahil 150 lira ösöylemiş olduğini ailesinden takviye almazsa beslemeyeceğini belirterek “Yemeğe aylık 600 lira civarı gidiyor. Gereğince sağlıklı beslenebildiğimi düşünmüyorum. 2 öğün yiyorum, porsiyonlar yetersiz. Yurtta ana yemek 10-14 lira ortası. Pilav, salata, cacık, tatlı, makarna, çorba, turşu; tabağın tanesi 4.5 – 6 lira ortası. Porsiyonlar yetersiz. Verilen yardım doymaya katiyetle yetmiyor. 17 liralık dayanak ile yalnızca ana yemek (10 TL), çorba (4.5 TL) ve ayran (2 TL) alabiliyorsunuz” dedi.

Dışarıdan simit dahil asla yemek yemediğini belirten üniversite öğrencisi Alperen Erçakır “Dışarıda hiç bir şey yiyip içmezseniz tahminen yaşamaya paranız yetiyor. İnsanların minimum geçim kaidelerini bile sağlayamaması bizi de fazlaca yıpratıyor. Avrupa gençlerinin ‘Bugün bir tabak fazla yemek alırsam yarın yemek alamam’ üzere sıkıntıları olduğunu düşünmüyorum lakin bizlerin bu biçimde ‘komik’ sıkıntıları var. aslına bakarsanız yetersiz ve sıhhatsiz beslenmek zorundayız, bir de bunun üstüne farklı kasvetleri da sırtımızda hamal üzere taşıyoruz. Örneğin; kaldığım yurt, okuluma 2.5 saat uzaklıkta, günde 10 (5 gidiş, 5 dönüş) taşıt kullanıyorum gitmek için ve toplamda 5 saatim geçiyor yolda” diye konuştu.

‘KIYAFETLERİMİN MÇOĞUNU İKİNCİ ALMAYA BAŞLADIM’

Kıyafetlerinin ve gündelik eşyalarının birçoklarını ikinci el aldığını söyleyen Alperen Erçakır “Utanmıyorum lakin sıfır almaya param da yetmiyor” dedi. Erçakır uçak, otobüs fiyatlarının epey arttığını belirterek “Sene başında Mersin-İstanbul ortası 180 lira olan otobüs bileti şu an 400 lira. Uçak ise 600 lira. Bayramda ailemi ziyaret edemeyeceğim üzere gözüküyor” diye konuştu. Bilgisayar hayali olduğunu aktaran Alperen “En son dönem başında hudut ve hüzün ile gözüm yaşlı fiyatlara bakarak kapatmıştım ekranı. Şu an açmıyorum meblağları bile. bu biçimde durumlar insanı tüketiyor, içten içe çürütüyor. Evet, biliyorum ki daha makus durumda olan beşerler var fakat bizim daha düzgününü talep etmemiz bir haktır. Ben okuluma 14 bin 589 yerleştirme sıralaması ile girdim ötürüsıyla o denli aşikâr bir kesmin tüm gençlere yapıştırdığı damga üzere başıboş, sorumsuz bir öğrenci, birey değilim. Topluma karşı ödevlerimin, sorumluluklarımın farkındayım ve hiç kimseyi küçümsemeden ve bununla birlikte büyütmeden de yoluma devam ediyorum” sözlerini kullandı.

‘BİR TENCERE YEMEĞİ GEREKİRSE ÜÇ GÜN YİYORUZ’

Başşehir Üniversitesi’nde okuyan hemşirelik öğrencisi Bengü Yağlı ise arkadaşıyla meskende kaldığını her şeyden kıstıklarını buna karşın epey güç geçindiklerini vurgulayarak “Sosyal hayatımız olmamasına karşın ay sonunu ucu ucuna getiriyoruz. hiç bir israfımız yok 1 tencere yemeği 3 gün yiyoruz. Gerekirse çöpe atmıyoruz buna karşın ıstırap çekmek bizi yıpratıyor. Sahiden öğrenciler çekiyor bu durum beni epey üzüyor yaşayamıyoruz. Mezun olduktan daha sonra da karın tokluğuna çalışacağımı bilmek de ayrıyeten beni okumaktan soğutuyor” diye konuştu. Kaldıkları meskene 750 lira kira ödediklerini buna karşın ucu ucuna geçindilerini belirten hemşirelik öğrencisi Bengü, toplumsal yaşantımız ve şahsi hobilerimizi ziyadesiyle kısıtlamak zorunda kaldık. Kitap birikimi yapamıyoruz. Arkadaşım bir kitap ben farklı bir kitap alarak değiş tokuş halinde ilerliyoruz. Okuduğumuz kitaplar şahsi kitaplığımızda yer almıyor. Bu bizi üzüyor, hayatımızı kolaylaştıracak mutfak materyallerini alamıyoruz” dedi. Otobüs biletlerine epey artırım geldiğini anlatan Bengü, fazlaca artış olduğunu birinci vakit içinder Ankara-Adana ortasına 100 TL verirken, artık 270 TL ösöylemiş olduğini daima bir şeylerden kısarak yaşamaya çalıştıklarını söylemiş oldu.

‘AİLE ZİYARETİ BİLE ARTIK BİZİM İÇİN HAYAL’

Artvin Çoruh Üniversitesinde okuyan Fizyoterapi 2’nci sınıf öğrencisi Yazgı Burak’da bilet fiyatlarının epeyce kıymetli olduğunu bayramda ailesini ziyaret edemeyeceğini belirterek “Seyahat edemiyorum, bilet fiyatları bir öğrencinin karşılayabileceği meblağlar değil. Bu yüzden bayramda bile ailemi ziyaret edemeyeceğim” dedi. Burak, aldığı bursun yetmediğini yarısını yurda ösöylemiş olduğini ve geri kalanın ise yol parası olarak kullandığını ailesinden de tertipli dayanak alamadığını tabir ederek “Düzenli ve sağlıklı beslenemiyorum, çoklukla tek çeşit yemek alıyorum. Yemekten kısıyorum. Dışarda yemek yemiyorum, ekstra hiç bir harcama yapmıyorum. Okul haricinde para vermemek için çıkmıyorum. İşim var ise bile okula tıpkı güne denk getirmeye çalışıyorum. Toplumsal hiç bir aktivitem yok” dedi.

‘KYK BURSU KÂFİ DEĞİL’

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde okuyan ismini vermek istemeyen öbür bir öğrenci de meskende kaldığını bin 600 lira kira ösöylemiş olduğini belirterek “Suya 100 TL ödüyorum. Meskende internet yok, doğalgaz yok. Elektrik klima kullanıyorken fazla yüksek (minumum 1000) yokken 200 lira geliyor. Sağlıklı beslenemiyorum. Okul yemekhanesi sağlıklı ve sabah akşam yiyen bir yetişkin için kâfi olduğu iddasında lakin gerçek o denli değil. Bunda maalesef çalışanların da hissesi var. niçini ne geride ne oluyor bilmiyorum fakat tekraren şikayet ettik. Porsiyonlar okulun sitesinde söylendiği üzere verilmiyor. Tek öğün 3 TL, haftada 30, ayda 120 TL yapıyor. Bunun haricinde konutta hafta sonları yemek yapmak zorunda kalıyorum ve epeyce az dışarıdan yemek söylüyorum. KYK bursu kâfi olmuyor ailemden takviye alıyorum. Toplumsal aktivitelere ders yoğunluğumdan dolayı fazlaca az vaktim kalıyor onda da dinlenmeye vakit ayırıyorum. Lakin özel tiyatrolara gitmek neredeyse imkansız bir hale geldi, devlet tiyatroları uygun ki var. Uçak, otobüs ve tren fiyalarındaki artışları ailemizi ve sevdiklerimizi ziyaret etmemize pürüz. Bayramda gidecektim gitmeme sonucu aldım. Uygun fiyata bilet bulursam b elki giderim. Ekonomik problemlerle birlikte en epeyce yemek ve cümbüşten kıstım” diye konuştu.