Savcıya yumruğa birinci duruşmada tahliye

Tohumhane

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz ay Anadolu Adalet Sarayında, makamında Savcı O.S. ile güvenlik bakılırsavlisi ve katibi ‘darp ettiği’ teziyle yargılanan sanık Gökmen Yılmaz,(44) ‘yüzde 48 zihinsel engeli’ olduğu nedeni öne sürülerek birinci duruşmada tahliye oldu. Mahkeme sanığın mahzurunun davranışlarına tesirli olup olmadığının tespiti için İsimli Tıp Kurumu’na sevk edilmesine karar verdi.

Anadolu 30. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen duruşmaya tutuklu sanık Gökmen Yılmaz getirildi. Müşteki Savcı O.S.’nin mazeret dilekçesi sunarak katılmadığı duruşmada, güvenlik vazifelisi A.P. ve katip İ.B. müşteki olarak yer aldı. Duruşmada sanık avukatı Yüksel Umut da hazır bulundu.

‘ZİHİNSEL ENGELLİ DEĞİLİM’

Duruşmada kelam alan sanık Gökmen Yılmaz’ın yüksek ses tonuyla konuştuğu dikkat çekti. Sanık Yılmaz “25 memura para verdirip peşime taktılar. Savcıya şayet yakalanmazlarsa sizin çocuğunuzu da zehirleyecekler dedim. Hakkımı istedim, olmayınca dövün dedi, ben de yakasına yapıştım” dedi. Hakim, sanığın ses tonu niçiniyle ihtarda bulununca, sanık avukatı Yüksel Umut zihinsel engelli olduğuna dair rapor sunduğunu söylemiş oldu. Bu sırada sanık Yılmaz’ın “Hayır zihinsel engelli değilim” kelamları dikkat çekti. Sanık Gökmen Yılmaz, olay günü müşteki Savcı O.S.’den talepte bulunduğunu, O.S.’nin talebine olumlu yanıt vermediğini öne sürerek “Savcı içeride bulunan güvenlik bakılırsavlisine ‘Dövün bunu, dışarı atın’ dedi. Ben de savcının yakasına yapıştım. Güvenlik bakılırsavlisi ortaya girdi, ona vurduğumu hatırlamıyorum” diye konuştu.

‘CEZAİ EHLİYETİ YOK’

Sanık avukatı Yüksel Umut, hekim raporlarını belgeye sunduklarını belirterek “Müvekkilim yüzde 48 oranında engellidir. Cezai ehliyeti yoktur. Akıl hastası kapsamında rapor aldırılmasını talep ediyoruz” dedi.

‘SAVCININ ÇENESİNE YUMRUKLA VURDU’

Müşteki güvenlik bakılırsavlisi A.P., sanığın hadiseden iki gün evvel savcıyla görüşmek için adliyeye geldiğini, karantinada olduğunu söyleyince hakaret ederek adliyeden ayrıldığını söylemiş oldu. Olay günü sanığın bir daha Savcı O.S. ile görüşmek için geldiğini, yüksek sesle konuştuğunu belirterek “Savcı sakin olmasını söylemiş oldu fakat, sanık sakinleşmeyip hakaret etmeye başladı. Savcı ‘Dışarı çıkarın, polisi arayın, tutuklamaya sevk edin’ dedi. Ben sanığı dışarı çıkarmaya çalışırken bana tekmeyle vurdu. Yardımcı olmak için yanıma gelen savcının da çenesine yumrukla vurdu” dedi.

‘SAVCI BUNU DÖVÜN FORMUNDA KELAMLAR SÖYLEMEDİ’

Katip İ.B.’nin de ise odaya girip yaşanan arbedeye müdahale ettiğini ve parmağının zedelendiğini söyleyen A.P., “Sanık odadan çıkarılırken hakaret ve tehditlerini sürdürdü. Allah’ın buyruğunu uygulamaya geldim’ dedi. Savcı tartışmadan evvel ‘Bunu dövün’ halinde kelamlar söylemedi” diye konuştu. A.P., sanıktan şikayetçi olduğunu belirtti. Katip İ.B. ise sanığın kendisine kasıtlı olarak ziyan vermediği düşündüğünü belirterek, şikayetçi olmadı.

TAHLİYE VE İSİMLİ TIP KURUMU’NA SEVK KARARI

Sanığın duruşma sırasında tekraren ayağa kalkarak, tabirlere müdahale ettiği dikkat çekti. Hakim sanığa kelam verilmeden konuşmaması ihtarında bulundu.

Sanık avukatı müvekkilinin işlediği tez edilen kabahatlerin tüzel mana ve sonuçlarını algılayamadığını, yaptığı hareketi bilmediğini tabir ederek, tahliyesini talep etti.

Orta sonucunı açıklayan mahkeme, evraka sunulan sıhhat raporlarını dikkate alarak sanığın tahliyesine karar verdi. Sanığın işlediği argüman edilen fiillerin tüzel mana ve sonuçlarını manaya tarafından davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişip gelişmediğinin tespiti için sanığın İsimli Tıp Kurumu’na sevkine karar verdi.

13 YIL 7 AYA KADAR MAHPUS CEZASI TALEBİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, sanık Gökmen Yılmaz’ın 4 Mart 2022 tarihinde makamında Savcı O.S.’ye hakaret ettiği, dışarı çıkarılmak istendiğinde ise güvenlik nazaranvlisi A.P.’ye tekme ve yumruk attığı anlatıldı. Sanığın savcı O.S.’yi de iterek çenesine vurduğu anlatılan iddianamede, olaya müdahale etmek isteyen katip İ.B.’nin de darp edildiği bildirildi. İddianamede Gökmen Yılmaz’ın “Kamu gorevlisini nazaranvinden dolayı yaralama’, ‘Kamu bakılırsavlisine nazaranvinden dolayı zincirleme biçimde alenen hakaret’, ‘Zincirleme biçimde tehdit’ ve ‘nazaranvi yaptırmamak için direnme’ hatalarından 3 yıl 1 ay 15 günden, 13 yıl 7 aya kadar mahpus cezasıyla cezalandırılması isteniyor.