Finlandiya'da ders kaç dk ?

Berk

New member
Finlandiya’da Ders Süreleri: Bir Sistem Üzerine Eleştirel Bir Bakış

Finlandiya’daki eğitim sistemi uzun yıllardır dünya çapında büyük bir takdir topluyor. Bu ülkedeki ders sürelerinin, öğrencilerin başarılarına etkisi üzerine pek çok olumlu yorum duyduk. Ancak, birkaç yıl önce Finlandiya’daki eğitim sistemini daha yakından inceleme fırsatım oldu ve birkaç konuya dair gözlemlerimde farklı bakış açıları oluştu. Bu yazımda, Finlandiya'daki ders sürelerinin verimliliği hakkında kişisel gözlemlerimi ve eleştirilerimi paylaşacağım.

Finlandiya'nın eğitim modeli genellikle özgürlük ve eşitlik üzerine inşa edilmiştir; ancak ders sürelerinin verimliliği ve öğrencilerin zaman yönetimi konusunda hala tartışılabilir noktalar olduğunu düşünüyorum. Kimi zaman her şeyin mükemmel olmasına odaklanırken, kritik detayları gözden kaçırabiliyoruz.

Finlandiya Eğitim Sisteminin Temeli ve Ders Süreleri

Öncelikle, Finlandiya’da okullarda dersler genellikle 45 dakika sürer ve aralarındaki teneffüsler 15 dakika kadardır. Bu düzen, öğrencilerin odaklanmalarını sağlamak ve motivasyonlarını yüksek tutmak amacıyla tasarlanmış. Ayrıca, öğrenciler günde genellikle 4-5 ders yapmaktadırlar. Bu durum, diğer ülkelerle kıyaslandığında önemli bir fark yaratmaktadır çünkü bir çok ülkenin eğitim sistemlerinde dersler daha uzun süreli ve teneffüsler daha kısa olmaktadır. Finlandiya’daki kısa ders süreleri, öğrencilerin daha uzun süre verimli çalışabilmesini sağlamak için tasarlanmış bir uygulama olarak öne çıkıyor.

Bu eğitim düzeninin arkasındaki mantık, öğrencilerin dikkat sürelerinin sınırlı olduğuna ve 45 dakikalık derslerin genellikle bu sürede en verimli öğrenmenin sağlanabileceğine dayanır. Öğrenciler için 45 dakika oldukça ideal bir süre olabilir, çünkü dikkat dağılması ve yorgunluk gibi sorunların önüne geçilmiş olur. Ancak, bu sürelerin gerçekten her öğrencinin öğrenme stiline uygun olup olmadığı hala tartışmaya açıktır.

Ders Sürelerinin Verimliliği Üzerine Eleştiriler: Öğrenci Profili ve İhtiyaçlar

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, her öğrencinin öğrenme tarzının farklı olmasıdır. Finlandiya’daki ders sürelerinin genellikle 45 dakika olması, genelde herkes için iyi bir çözüm sunuyormuş gibi görünse de, her öğrencinin bu süre zarfında aynı seviyede verim alıp almadığı konusu tartışmalıdır. Örneğin, bazı öğrenciler uzun derslerde daha fazla odaklanabilirken, bazıları daha kısa sürede öğrenme konusunda daha başarılı olabilir. Bu çeşitliliği göz önünde bulundurduğumuzda, her öğrencinin en verimli nasıl öğrendiği üzerine daha fazla veri toplamaya ve daha farklı bir yaklaşım benimsemeye ihtiyaç duyulabilir.

Bunun yanı sıra, erkek öğrencilerin genellikle daha çözüm odaklı ve stratejik bir öğrenme yaklaşımını benimsemesiyle bilindiği gözlemlerime dayanarak, Finlandiya’daki kısa ders sürelerinin bazı erkek öğrenciler için sınırlayıcı olabileceğini düşünüyorum. Çünkü bu öğrenciler, derslerin daha uzun olmasını ve daha derinlemesine incelemeler yapmayı tercih edebilirler. Örneğin, mühendislik ve bilimsel konularda derinlemesine yapılan araştırmalar, sadece kısa süreli derslerle etkili olmayabilir. Erkek öğrenciler için daha uzun süreli, yoğun dersler ve projeler verimli olabilir.

Kadın Öğrencilerin Empatik Yaklaşımları ve Kısa Ders Sürelerinin Etkisi

Öte yandan, kadın öğrencilerin daha empatik ve ilişkisel bir yaklaşım sergileyebildiği gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, Finlandiya’daki eğitim sistemi, kadınların toplumsal gelişim ve sosyal becerilerini desteklemek açısından oldukça uygun görünüyor. Kısa ders süreleri, öğrencilere sosyalleşme fırsatları sunarak duygusal gelişimlerine katkı sağlıyor olabilir. Ayrıca, 15 dakikalık teneffüsler sırasında, öğrencilerin birbirleriyle etkileşime girmesi, empatik becerilerini geliştirmelerine olanak tanıyabilir.

Ancak burada, eğitimin akademik boyutunun hala önemli olduğu unutulmamalıdır. Kadın öğrenciler için de, bazı alanlarda derinlemesine bilgi ve yoğunlaşma gereksinimleri vardır. Yani, sadece sosyal becerilerin ve ilişkisel etkileşimlerin güçlü olduğu bir eğitimde, bazı öğrenciler akademik açıdan daha derinlemesine bilgi edinme fırsatından mahrum kalabilirler. Finlandiya’da ders sürelerinin bu açıdan bazı öğrenciler için yetersiz olabileceğini düşünüyorum.

Finlandiya Eğitim Sisteminin Güçlü Yönleri ve Zayıf Yönleri

Finlandiya eğitim sistemi hakkında konuşurken, sistemin sunduğu esneklik ve öğrenci odaklılık kesinlikle göz ardı edilemez. Öğrenciler, öğretmenleriyle çok yakın bir iletişim içinde olup, öğrenci ihtiyaçlarına göre ders içerikleri uyarlanabilir. Bu, öğretmenlerin yeterli eğitim aldığını ve profesyonel olduklarını gösteren bir durumdur. Ayrıca, öğrencilerin dersleri ne kadar kısa olsa da, öğrenmeye olan ilgilerini kaybetmemeleri sağlanmış olur.

Ancak ders sürelerinin kısa olması, öğrencilerin daha fazla derinlemesine düşünme ve öğrenme fırsatını kısıtlayabilir. Örneğin, daha teorik ya da araştırma gerektiren alanlarda, öğrencilere kısa süreli dersler, konuyu tam olarak kavramadan geçmelerine neden olabilir. Bu durumda, eğitimdeki mükemmeliyeti yakalamak için ders sürelerinin öğrencilerin ihtiyaçlarına göre daha esnek bir şekilde düzenlenmesi gerekebilir.

Sonuç: Finlandiya’nın Eğitim Modeli Tüm Öğrencilere Uygun mu?

Sonuç olarak, Finlandiya’daki ders süreleri, öğrenci odaklı bir yaklaşımı benimseyerek oldukça başarılı bir eğitim modeli oluşturmuş. Ancak, her öğrencinin öğrenme tarzı farklı olduğu için, bu modelin her öğrenciye aynı derecede uygun olup olmadığı sorusu hala yanıtlanması gereken bir soru. Kısa ders sürelerinin özellikle kadınların empatik ve ilişkisel becerilerini geliştirmede etkili olabileceğini ancak erkek öğrencilerin bazı derslerde daha derinlemesine bilgi edinme ihtiyacını göz önünde bulundurmalıyız. Ayrıca, tüm bu değerlendirmeleri yaparken, eğitim sisteminin esnekliğini ve uyarlanabilirliğini de dikkate almak önemli.

Peki sizce kısa ders süreleri, herkes için verimli bir çözüm mü? Finlandiya’daki bu eğitim modelinin eksiklikleri neler olabilir? Kendi eğitim sisteminizi düşünerek, bu modelin eksik ya da fazla olduğu yönleri neler olabilir? Yorumlarınızı bizimle paylaşın, tartışalım!