Kutluklar 2 Göktürk Mü ?

Berk

New member
Kutluklar 2 Göktürk Mü?

Türk tarihinde önemli bir yer tutan Göktürkler ve Kutluklar, Orta Asya'nın siyasi yapısında köklü etkiler bırakmış iki farklı devlet olarak öne çıkmaktadır. Bu makalede, "Kutluklar 2 Göktürk mü?" sorusunun yanıtı, tarihsel bağlamda incelenerek ele alınacaktır. Ayrıca, bu soruya dair sıklıkla merak edilen diğer konularda sorular sorulup yanıtlanacaktır.

Göktürkler ve Kutluklar: Tarihsel Bağlantılar

Göktürkler, 6. yüzyılda Orta Asya'da kurulan ilk Türk devletlerinden biridir. 552 yılında Bumin Kağan tarafından kurulan Göktürk Devleti, hızla büyüyerek büyük bir imparatorluk haline gelmiştir. Göktürkler, Türk milletinin siyasi anlamda tarih sahnesine çıktığı ilk devlettir ve bu devlet, Türklerin Orta Asya'daki ilk büyük birlikteliğini simgeler. Ancak Göktürk Devleti, 745 yılında zayıflayarak ikiye ayrılmış ve Batı Göktürkleri ile Doğu Göktürkleri şeklinde iki farklı varlık ortaya çıkmıştır.

Kutluklar, 8. yüzyılda Göktürk Devleti'nin çöküşünden sonra, özellikle Doğu Göktürkler'in yerine kurulan ve farklı bir siyasi yapıyı benimseyen bir Türk boyudur. Kutluklar, 682-744 yılları arasında Doğu Göktürk Devleti'nin hükümdarları olan Kutluk Kağan ve onun soyundan gelenler tarafından yönetilmiştir. 744'teki Göktürk Devleti'nin yıkılmasının ardından, Kutluklar'ın kendi bağımsızlıklarını ilan ettikleri ve yeni bir Türk devletini kurdukları kabul edilir.

Kutluklar, Göktürk Devleti'nin mirasını devralmış ve aynı coğrafyada hüküm sürmüş olsalar da, doğrudan Göktürk Devleti'nin devamı olduklarını söylemek doğru olmayacaktır. Çünkü Kutluklar, farklı bir yönetim anlayışı ve siyasi yapılanma ile hareket etmişlerdir. Bu nedenle, "Kutluklar 2 Göktürk mü?" sorusu, tarihsel açıdan doğru bir tanımlama değildir.

Kutluklar ve Göktürkler Arasındaki Farklar

1. **Siyasi Yapı**

Göktürk Devleti, ilk kez Türk boylarını birleştiren büyük bir imparatorluk olarak kuruldu. Kutluklar ise, Göktürkler'in çöküşüyle ortaya çıkan bir devlet olup, siyasi açıdan Göktürklerden bağımsız bir yönetim şekli benimsemişlerdir. Kutluklar, Göktürklerin mirasını sahiplenmiş olmakla birlikte, bağımsız bir yönetim anlayışı geliştirmiştir.

2. **Toprak ve İktidar Anlayışı**

Göktürkler, daha geniş bir toprak parçası üzerinde hüküm sürerken, Kutluklar özellikle Altay Dağları çevresinde, Moğolistan'ın güneyinde ve çevresindeki bölgelerde etkili olmuşlardır. Göktürkler'in devlet anlayışı, tüm Türk halklarını tek bir çatı altında toplamaya çalışırken, Kutluklar yerel ve bölgesel bir yönetim anlayışı sergilemişlerdir.

3. **Halk ve Dil**

Göktürkler, Türklerin ilk yazılı belgelerinin ortaya çıktığı devleti simgelerken, Kutluklar da Göktürklerin ardından gelen, Türklerin yeni bir kültürel devrimle kendilerini ifade ettiği dönemin başlangıcıdır. Kutluklar'ın yönetiminde Türk dilinin kullanımı, Göktürklerden çok daha fazla yerel unsurları içerir. Göktürkler, Orta Asya'nın büyük Türk boylarını birleştirirken, Kutluklar daha çok yerel halklarla etkileşimde bulunmuştur.

Kutluklar'ın Göktürklerden Bağımsızlığı

Kutluklar, Göktürkler'in bir devamı olmaktan çok, Türk devletinin farklı bir evresine ait bir yapıdadır. Göktürkler'in ardından gelen bu yeni Türk devleti, zamanla kendi kimliğini oluşturmuş ve bağımsız bir siyasi varlık olarak şekillenmiştir. Göktürkler'in çöküşü, bu devletin büyük bir içsel parçalanmasını da beraberinde getirmiştir. Yıkılan bu imparatorluğun yerini alan Kutluklar, halkı ve yönetim anlayışıyla tamamen farklı bir devlet yapısını benimsemişlerdir. Bu bağlamda, Kutluklar'ın Göktürkler'in devamı olduğunu söylemek, tarihsel olarak doğru olmaz.

Kutluklar ve Göktürk Devleti'nin Ortak Özellikleri

Kutluklar ve Göktürkler arasındaki farklar bulunsa da, bazı ortak özellikler de vardır. Bu ortak özellikler, tarihsel bir mirasın devamı olarak kabul edilebilir. Örneğin, her iki devlet de Türklerin Orta Asya'daki egemenliklerini pekiştiren önemli devletlerdir. Ayrıca, her iki devletin de Orta Asya'nın jeopolitik yapısında büyük etkileri olmuştur. Göktürkler, Türk tarihinin ilk büyük imparatorluğu olarak tarih sahnesine çıkarken, Kutluklar da Türk devletinin devamı niteliğindedir, ancak bağımsız bir yapı oluşturmuşlardır.

Kutluklar, Türk milletinin siyasi gelişiminin önemli bir aşamasını temsil ederken, Göktürkler bu sürecin öncüsü olmuştur. Her iki devlet de Türk kültürünün ve devlet geleneğinin temel taşlarını oluşturmuş, sonraki Türk devletlerine ilham vermiştir.

Sonuç: Kutluklar ve Göktürkler Arasındaki Farklar Ne Kadar Belirgin?

"Kutluklar 2 Göktürk mü?" sorusu, Türk tarihinde önemli bir tartışma konusudur. Kutluklar, Göktürkler'in çöküşünden sonra kendi bağımsızlıklarını ilan etmiş ve farklı bir yönetim anlayışı benimsemiş olsalar da, iki devlet arasında önemli tarihsel ve kültürel bağlantılar bulunmaktadır. Göktürkler'in mirasını sahiplenen Kutluklar, Orta Asya'da Türk kültürünün gelişimini sürdüren önemli bir güç olmuştur.

Bununla birlikte, tarihsel bakış açısıyla Kutluklar, Göktürk Devleti'nin devamı değil, yeni bir devlet yapısını temsil etmektedir. Kutluklar, hem coğrafi hem de kültürel olarak Göktürkler'den ayrılmakta olup, kendi özgün yönetim anlayışını geliştirmişlerdir. Sonuç olarak, Kutluklar'ın 2. Göktürk Devleti olarak tanımlanması tarihsel açıdan yanıltıcı olur; ancak bu iki devlet arasındaki ilişkiler, Türk tarihinin önemli bir bölümünü oluşturur.