Nispet edilen söz ne demek ?

Simge

New member
Nispet Edilen Söz: Bir Ayrıntının Arkasında Yatan Gerçek

Hepimizin hayatında bir dönüm noktası vardır: Bu, farkında olmadan başkasına takındığınız bir tavır ya da söyleseniz de söylemeseniz de “nispet” yapmak zorunda kaldığınız o an. Hani şu, karşıdaki kişiye “bunu senin için söylüyorum ama aslında ben sana söyledim!” hissiyatıyla atılan bir laf vardır ya, işte ona “nispet edilen söz” denir. Ama konu sadece lafla bitmiyor, her seferinde yeni bir boyut kazanıyor. Hadi gelin, bu “nispet” meselesini biraz daha derinlemesine, eğlenceli ve bazen de mizahi bir şekilde irdeleyelim.

Nispet Edilen Söz Nedir?

Nispet edilen söz, aslında başkasına söylenmesi gereken bir şeyi dolaylı yoldan, bazen laf arasında, bazen de aleni bir şekilde başkasına mesaj vermek amacıyla söylenir. Kısacası, gerçek hedefi (yani o kişiyi) doğrudan hedef almak yerine, konu dışı bir kişiye veya duruma “nispet” yaparak alt mesaj vermek amacıdır.

Peki, bu durum sadece bir iletişim aracı mı? Yoksa gerçekten bir psikolojik savaşı mı? Çünkü nispet edilen sözler bazen öylesine güçlü bir etki bırakabilir ki, insanın hayatına adeta yeni bir renk katar. Ama gelin, biraz daha stratejik yaklaşalım…

Erkekler ve Nispet: Strateji Midir, Ego mu?

Erkekler bazen nispet yapmayı bir strateji gibi kullanır. Mesela bir arkadaşınıza “böyle yapmalısın” diyerek başlarsınız, ama aslında o öneri, birkaç hafta önce söylediklerinizin gerisinde kalan bir “geri vites” gibi gözükebilir. Kendiniz için düşündüğünüz bir şeyin, bir başkasına “da” söylenmesi gerektiğini fark edersiniz. Ancak mesele sadece sözde kalmaz.

“Ego mu, strateji mi?” sorusunu her zaman kendimize sormamız gerek. Bazen bir erkek, “karşımdakine nispet yapmak” derken aslında özde başka bir amaca ulaşmaya çalışıyordur. Mesela ona olan rekabeti bir üst seviyeye taşımak ya da eski bir hatayı kafasında düzeltmek... Hatta belki sadece bir üstünlük kurma çabasıdır. Ama bu durum illa ki “ego” duygusuyla alakalı değildir. Sonuçta bazen “taktik” gereği de yapılabilir. Ne de olsa her strateji de bir takım hesaplar barındırır, değil mi?

Ama bazen bu stratejik adımlar, karşıdakinin dünyasında çok daha derin izler bırakabilir. O yüzden erkeklerin nispet yaparken hiç de dikkat etmeyebileceği bir başka soruyla karşılaşabiliriz: “Gerçekten o kadar gerekli miydi?”

Kadınlar ve Nispet: Empati mi, Yoksa Anlayış mı?

Kadınlar nispet yaptıklarında, çoğu zaman empatik bir yaklaşım güderler. Hani bazı insanlara “mesaj” vermek için değil de, başkalarının hislerini göz önünde bulundurarak hareket etmek için kullanılan o masum ama anlamlı cümleler var ya... İşte tam da o an kadınlar nispet yapıyordur. Mesela sevgili bir arkadaşına “Ah, evet, ben de şu an bunu yapmak istiyorum ama senin yüzünden yapamıyorum” dediğinizde, aslında “sana kırıldım” demek istemiyorsunuz ama yine de bir mesaj vermek amacınız vardır. Nispet edilen sözler, kadınlar için bir tür duygusal dengeyi sağlama çabası olabilir. Ancak bir yandan da, belki de “mesajın” çok derin bir anlamı vardır ve kimse fark etmez.

Bir başka açıdan, kadınlar nispetlerini bazen ilişki odaklı bir bağ kurmak için de kullanabilirler. “Neden bu kadar üzüldüğünü anlayabiliyorum, ama o zaman bunu yapmamalısın” şeklinde verilen bir cümle, aslında olayı daha iyi bir perspektiften görmeye çalışmaktır. Yani kadınlar, nispetin duygusal ve ilişki kurma odaklı yönlerini kullanabilirlerken, bu bazen karşı tarafta anlaşılmadığı için bir ikilem oluşturabilir.

Nispet Edilen Sözlerin Klişe Değil Gerçek Hikayeler Olması

Hayatın her anında neredeyse karşımıza çıkabilen bu nispet edilme durumu, aslında basit bir sosyal etkileşim meselesi değil. Neredeyse her durumda, insanlara ne söyleyeceğiniz ve nasıl söyleyeceğiniz çok büyük bir fark yaratabilir.

Bir dostunuza “Bunu yapman gerek” diyerek, aslında onlara bakış açınızı dile getiriyorsunuzdur. Ama bazen “Bunu yapman gerek” cümlesi, arkasında derin bir strateji, ego, belki de gereksiz bir hırs taşır. O yüzden sözlerinizin altına, niyetinizin ne olduğunu sorgulamak gerekir. Gerçekten neler hissediyorsunuz?

Kadınların ve erkeklerin nispet yapış biçimleri farklı olsa da, aslında her ikisi de bazen tamamen dürüst ve saf bir şekilde “mesaj vermek” istediklerinde bir hedefe ulaşmak için kullanıyor olabilir. Burada önemli olan şey, hangi tarafın hangi duyguyu ifade etmeye çalıştığını anlamaktır.

Sonuçta: Nispet Edilen Sözler Bir Güç Stratejisi mi, Yoksa Sadece Eğlenceli Bir Yöntem mi?

Sonuç olarak, nispet edilen sözlerin gücü ne kadar büyük olsa da, aslında bu sözlerin çoğu bazen sadece başkalarıyla ilişkiler kurma, insanları anlamaya çalışma ve eğlenceli bir diyalog oluşturma çabasıdır. Hayatın her anında kullanılan bu stratejiler, bazen basit ve eğlenceli olabilirken, bazen de biraz daha derin bir anlam taşıyor olabilir. Önemli olan, bu sözleri kullandığınızda, gerçek amacınızın ne olduğunu bilmeniz ve karşıdaki kişinin de ne hissettiğini göz önünde bulundurmanızdır.

O zaman, siz hiç nispet yapmayı düşündünüz mü? Gerçekten o sözü söylemek gerek miydi? Ya da belki de bu yazıyı okuduktan sonra bir daha nispet edilen sözler konusunda biraz daha dikkatli olmanız gerektiğini fark ettiniz…