Kaynakça APA 7 formatı nedir ?

Kadir

New member
**APA 7 Formatı: Erkeklerin Stratejik Çözüm Arayışı, Kadınların Empatik Tavrı ve Kaynakça Düşüncesiyle Birleşiyor!**

Selam forumdaşlar!

Bugün, size baştan sona beynimizi meşgul eden, adeta sabah kahvemizi içerken aklımıza takılan ama kimsenin konuşmak istemediği, neredeyse “kaynakça” denince gözümüzde patlayan mikrosaniyelik kasvetli bir boşluk yaratan APA 7 formatından bahsedeceğiz. Evet, hepimiz biliyoruz ki bir yerlerde kayıp kaynağımız var ama APA 7'nin doğru formatı nedir, acaba? İşte bu yazı ile adeta bir dedektif gibi “kaynakça dosyası”nın peşine düşeceğiz. Hem de bir kahkaha eşliğinde! 🎉

Bu yazıda, konuya farklı bir açıdan yaklaşacağız: Erkeklerin çözüm odaklı bakış açısı ve kadınların empatik yaklaşımını, APA 7 formatını keşfederken nasıl harmanladığımızı görünce şaşıracaksınız! Hem eğlenecek, hem de neşeyle öğrenmiş olacaksınız. Hazırsanız, başlayalım!

**1. Erkekler Kaynakça Sorununu Çözmek İçin Stratejik Düşünür: Bir Plan Yapalım!

Erkeklerin dünyasında, kaynakça bir sorundur ama sorun hemen çözülmelidir. Onlar için her şeyin bir çözümü vardır, her şeyin yolu bulunabilir. APA 7 kaynakçası hakkında konuştuğumuzda, bir erkek hemen şunu düşünür: “Ooo, bunun bir formülü olmalı, her şeyin standardı var!” Ve işte o “standart”, APA 7 formatıdır.

APA 7’ye göre kaynakça yazmak, aslında bir strateji oyunudur. Erkekler hemen bir plana koyulur. Kitap, makale, internet kaynağı ya da bir dergide bulduğumuz bilgiler — hepsi sırasıyla düzeltilmelidir. Kitap adları italik olacak, dergilerin isimleri de! Yazarların adları da şu şekilde: Soyad, Adın baş harfi. Çok basit, değil mi? Ancak asıl zorluk burada başlar, çünkü her türlü kaynağın kendi sıralama kriterleri vardır. Mesela internet kaynağında tarih yazılacak, ama makale kaynağında değil! Hadi şimdi bunu kim hatırlayacak? Tabi ki stratejik bir planla yapılır. 📊

Ama bir dakika! Erkeğin stratejik yaklaşımı o kadar hızlı ve kolay olmalı ki, hemen bir arkadaşına şunu sorar: “Abi, bir yere not alabilir miyim? Şu kaynağın formatı neydi? Hah tamam, tamam, bu iş bitti!” Anlaşılan o ki, kaynakça, erkekler için bir problem değil, bir çözülmesi gereken bir görev! Hızlıca halledip bir sonraki projeye geçmek istiyorlar. Başarıları genellikle "Bu kadardı!" olarak özetlenir.

**2. Kadınlar Kaynakçayı Empatiyle Düşünür: Her Detayda İlişki Kurar!

Şimdi gelelim, kadınların kaynakça olayına. Kadınlar için APA 7 formatı yazmak, bazen biraz daha duygusal bir süreç olabilir. Bir kadın, yazdığı her kaynağı öyle bir sevinçle ekler ki, o kaynağa adeta duygusal bir bağ kurar. Yazarın adını yazarken, o kişiye neden bu kaynağı bulduğuna, yazara dair bir iki kelime daha yazma isteği doğar. Çünkü bir kadının gözünde, her kaynak, başka bir kişilik taşır. Yani “APA 7 formatına” giren her referans aslında bir dost gibidir!

Kadınlar her kaynağı dikkatle inceler, kaynağın tam olarak hangi duygusal anı ya da deneyimi ifade ettiğini hissederler. APA 7 formatının kurallarına saygı gösterilirken, her kaynakla bir ilişki kurulur. Bir kitap ile bir makale arasındaki farkı ayırt etmek, dergilerdeki her başlığı dikkatlice yerleştirmek, tüm bunlar aslında kadınların doğasında olan bir "dengede tutma" becerisidir. Kadınlar kaynakça yaparken o kadar dikkatli olurlar ki, sayfa sonunda “Evet, bu benim eserim. Her bir kaynağa emek verdim ve şefkatle yerleştirdim” derler. 📚

**3. APA 7 Formatı: İki Farklı Yaklaşım Arasında Denge!

Kadın ve erkeklerin APA 7 formatı hakkında gösterdikleri bu farklı yaklaşımlar, aslında hayatta karşılaştığımız iki temel karakteri temsil ediyor. Erkekler, formatı bir çözüm olarak görüp hemen uygulamak istediklerinde, kadınlar ise detaylarla ilgilenip her şeyin duygusal değerini anlamak isterler. Ne var ki, APA 7 formatı ikisinin de ortasında bir dengeyi gerektiriyor.

Hadi biraz da komik bir örnekle açıklayalım:

Erkek: *“Aha, işte APA 7 kaynağım. Formatı uyguladım, işlemi tamamladım. Her şey buraya yazıldı!”*

Kadın: *“Bu kaynağa gerçekten çok değer veriyorum. Bunu yazarken ne kadar keyif aldım, bir de bakayım her detay doğru mu? Öhöm, başlıkları italik yapmalıyım. Yazara da bir ‘merhaba’ yazıp, içeriği tekrar gözden geçireyim.”*

Her ikisi de sonunda aynı sonuca ulaşır, ama biri kaynağa “strategik bir hızla” yaklaşırken diğeri her kaynağa “duygusal bir bağ” kurarak yaklaşır. Ve böylece kaynağımız, APA 7 formatına uygun bir şekilde tamamlanmış olur.

**4. Kaynakça Yazarken Strateji ve Empatinin Buluştuğu Yerde!

Sonuç olarak, APA 7 formatı yazarken erkeklerin çözüm odaklı stratejik yaklaşımlarından, kadınların empatik ve ilişki odaklı bakış açılarına kadar her iki yaklaşım da büyük bir öneme sahiptir. Kimisi hızla formatı tamamlar, kimisi ise o kaynağı adeta bir arkadaşı gibi kucaklar ve sonrasında düzenler.

Eğer APA 7 formatı, kaynakçanın sadece bir "bitiş çizgisi" olduğunu düşündüyseniz, yanıldınız! Aslında bu format, her kaynağa kendi değerinizi katmakla ilgilidir. Çünkü APA 7’yi anlamak demek, dergilere, kitaplara, makalelere ve internet sitelerine dikkatle yaklaşmak, onlara saygı göstermek demektir.

Ve hepimizin bildiği gibi, hayatta hiçbir şey sadece siyah ve beyaz değildir. Kaynakça, bir strateji oyunu ile duygusal bir yolculuğun buluştuğu o nadir alandır.

Şimdi, bu muazzam (ve biraz kafa karıştırıcı) format hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce erkekler mi daha stratejik, kadınlar mı daha empatik? Kaynakçayı yazarken yaptığınız ilginç şeyler var mı? Haydi, bu başlığı doldurun! Yorumlarınızı bekliyorum! 😁