Schengen vizesi için ne kadar para lazım ?

Kadir

New member
Schengen Vizesi İçin Ne Kadar Para Lazım? Kahkahalık Bir Rehber

Arkadaşlar, vize başvurusu denilince çoğumuzun gözünün önüne hemen banka hesap dökümleri, memurun soğuk bakışları ve o meşhur “yeterli bakiyeniz var mı?” sorusu geliyor değil mi? Ben de bu konuyu biraz eğlenceli bir dille açmak istedim. Çünkü işin aslı, Schengen vizesi başvurusu aslında hem stratejik planlama isteyen hem de psikolojik olarak “bu parayı gösterdim ama harcayamam” paradoksunu yaşatan bir süreç.

Erkekler bu işe daha çok “Excel tablosu aç, bütçe planını yap, banka hesabına parayı koy, strateji hazırla” kafasında yaklaşırken, kadınlar ise “ben paramı gösteririm ama aslında tatilde alışverişte harcayacak enerjim olsun, keyifli geçsin” diye daha insancıl ve empatik bakıyor. Hadi gelin konuyu hep birlikte masaya yatırıp biraz gülelim.

---

Vize Başvurusu: Sadece Evrak Değil, Bir Hayatta Kalma Testi

Resmî olarak Schengen vizesi için istenen belgeler belli: pasaport, uçak bileti rezervasyonu, otel rezervasyonu, seyahat sağlık sigortası ve banka hesap dökümleri. Ama herkesin bildiği o gizli kural var: **hesapta hatırı sayılır bir para olacak**.

Resmî siteler “günlük ortalama 50-70 Euro harcama gücünüz olmalı” diyor. Ama konsolosluktaki görevlinin gözünden “bu para var ama gerçekten harcayabilecek mi, yoksa sadece teyzesinden ödünç mü aldı?” sorusu okunuyor.

Bir forumdaş şöyle demişti:

– “Vize için 60 bin TL koydum, hesabıma baktım; sadece üç gün mutfak alışverişi yapınca 58 bine düştü. Dedim ki ben Avrupa’ya değil, markete gidiyorum zaten.”

---

Erkekler İçin: Stratejik Yaklaşım

Erkekler bu sürece tamamen planlı giriyor. Düşünün:

* Excel’de 12 sütun açılmış.

* Günlük harcama tahmini yapılmış.

* Rezervasyonların maliyeti tabloya işlenmiş.

* Hesaptaki bakiye 1 Euro bile eksilirse panik başlıyor.

Bir erkek forumdaş şöyle yazmıştı:

– “Ben hesabıma 100 bin TL koydum, konsolosluk baktı ve vizeyi verdi. Sonra döndüm, parayı geri aldım. Çünkü zaten tatilde harcayacağım para kredi kartında.”

Erkeklerin çözüm odaklı bakış açısı burada tam anlamıyla devreye giriyor. Onlar için mesele, “sistemi kandırmadan ama minimum maliyetle maksimum görüntüyü vermek”.

---

Kadınlar İçin: Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşım

Kadınlar ise işin farklı bir tarafını düşünüyor. Onlar için sadece banka hesabındaki para değil, tatilin keyfi de önemli.

Bir kadın forumdaş anlatmıştı:

– “Vize için hesabımda para vardı ama asıl mesele, o tatilde çocuğuma dondurma yedirebilmekti. Konsolos bana vizeyi verdiğinde düşündüğüm ilk şey buydu: Oh, tatilde çocuğumun yüzünü güldüreceğim.”

Başka biri eklemişti:

– “Benim için para göstermek bir mesele değil, mesele gerçekten orada güvenle dolaşabilmek. Kendimi huzurlu hissettiğimde para zaten ikinci planda.”

Kadınların bu empatik yaklaşımı, erkeklerin tablolarıyla birleşince aslında tam da gerçek tabloyu ortaya koyuyor: para sadece bir araç, önemli olan yolculuğun keyfi.

---

Gerçek Rakamlarla Schengen Masrafı

Hadi biraz da rakamlardan bahsedelim:

* Schengen vize ücreti: yaklaşık **80 Euro** (bazı ülkeler ek hizmet ücreti alıyor).

* Seyahat sağlık sigortası: 30-40 Euro civarı.

* Vize başvuru merkezi hizmet ücreti: 20-30 Euro.

* Hesapta bulunması önerilen bakiye: ortalama **50-70 Euro x kalınacak gün sayısı**.

* 10 günlük tatil için konsolosluk gözünde güvenli bakiye: yaklaşık **500-700 Euro** (ama Türk Lirası’na çevirince rakam biraz göz yaşartıyor).

Tabii bu sadece göstermeniz gereken miktar. Gerçekte harcayacağınız para uçak bileti, otel, yeme-içme ve “bir AVM’ye uğrayayım dedim” cümlesinden sonra çıkan faturayla birlikte üçe katlanabiliyor.

---

Hikâyelerle Schengen Sınavı

Bir arkadaşım anlatmıştı:

– “Konsolos bana dedi ki, ‘Bu parayla gerçekten seyahat edebilir misiniz?’ Ben de ‘Valla o parayla değil, annemin yaptığı börekleri satarak edebilirim’ diye içimden geçirdim.”

Başka biri:

– “Vize için hesabıma para yatırdım, banka dekontunu aldım. Konsolosluk sonrası paramı geri çektim. O an kendimi Leonardo DiCaprio gibi hissettim: sahte gösterişli ama cebim boş.”

Ve en klasik olanı:

– “Vizeyi aldım ama tatilde otelde oturup sandviç yedim. Çünkü bütün param bankada kalmıştı.”

---

Geleceğin Schengen Hayali

Acaba bir gün Schengen başvurularında banka hesap dökümü yerine karakter puanı istense nasıl olurdu?

* Erkekler: “Excel tablomu göstereyim, benim planlarım sağlam.”

* Kadınlar: “Bakın, ben çocuklara dondurma almayı planlıyorum, tatilim insancıl olacak.”

Belki de gelecekte yapay zekâ başvurularımızı inceleyecek ve bize diyecek:

– “Siz Netflix’e ayda 200 TL veriyorsunuz, Avrupa’da da yaşayabilirsiniz. Vize onaylandı.”

---

Forumdaşlara Sorular

Peki dostlar, sizce Schengen vizesi için gerçekten ne kadar para lazım?

* Erkek forumdaşlar, Excel tablosu açıp hesap yaptınız mı?

* Kadın forumdaşlar, sizin için vize parasından çok tatilin huzuru mu önemli?

* Siz hiç “hesapta var ama harcayamam” paradoksunu yaşadınız mı?

Hadi gelin, bu konuyu biraz kahkaha biraz da gerçeklerle harmanlayarak tartışalım. Çünkü belli ki Schengen vizesi sadece bir evrak işi değil, hayatın mizahi bir sınavı! 😄